tirsdag den 28. september 2010

Aviserne mister kvindelige læsere

WOMENOMICS: En optælling viser, at kvinder ikke optræder i de landsdækkende dagblade. Det gør aviserne mere uinteressante for kvindelige læsere og betyder faldende oplagstal, skriver Tina Bryld på journalisten.dk

De tre store danske dagblade Politiken, Berlingske Tidende og Jyllands-Posten har en udpræget tendens til at foretrække mænd som kilder. Det viser en optælling, som journalist Tina Bryld fra Jyllands-Posten har gennemført ifølge Journalisten.dk.
I foråret afsluttede Tina Bryld en master i køn og kultur ved SDU med et speciale om brugen af kvinder som kilder i de tre største landsdækkende dagblade. I samme forbindelse interviewede hun de ansvarshavende chefredaktører fra samme aviser, som godt kan se skævheden og ikke er helt tilfredse med den.

Men dybest set er det kvindernes egen skyld, mener de: Kvinderne må selv komme frem og positionere sig inde på den banehalvdel, mændene bevæger sig på. Så skal journalisterne nok blive opmærksomme på dem.
Samtidig mener chefredaktørerne ifølge Tina Bryld, at det ville være journalistisk uforsvarligt at ændre på kildevalget ved at chefredaktionen dekreterer større lighed mellem kønnene. For journalistik handler om det, som folk siger, ikke om deres køn.
 
Ikke kun et kvindeproblem 
Men ifølge Tina Bryld er det ikke kun et kvindeproblem, at der er så få kvinder i medierne. Det er også et medieproblem, som afspejler sig i de dalende oplagstal.

”Avisen er et udtryk for det, som redaktionen valgte at bringe den dag. Og især et udtryk for, hvad den valgte ikke at bringe. I fire ud af fem tilfælde mener for eksempel Berlingske Tidende, at det lå mere lige for at tale med en mand end med en kvinde.”, skriver Tina Bryld på journalisten.dk.

”Det er jeg som kvindelig læser da ikke ligeglad med”, slår Tina Bryld fast.

”Faktum er, at kvinder på mange uddannelsesmæssige felter overhaler mændene. Tror man(d), at de veluddannede kvinder, der formodes at være blandt de ovennævnte avisers kernelæsere, synes, at det er helt naturligt således i mediebilledet altid kun at være en femtedel af samfundet? Gider kvinden betale for en avis, hvor hun ikke regnes for ligeværdig? Og for eksempel ikke har rund fødselsdag nær så tit som mændene, sjældent kan skrive en kronik, der er god nok til at blive bragt, og altid - altid - må gå fire-fem-syv skridt bag manden.

Hvis man er i tvivl om svaret, så spørg en kvindelig læser.
Mens hun stadig er der.”
 
Tina Bryld er journalist på Jyllands-Posten og afsluttede i foråret en master i køn og kultur ved SDU, Odense, med et speciale om brugen af kvinder som kilder i de tre største landsdækkende dagblade.
Kilde: Journalisten.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar