tirsdag den 11. august 2020

Pink revolution i Vatikanet: Paven udnævner stadig flere kvinder til topposter

Pave Francesco har sat en ’lyserød revolution’ i gang. En gruppe kvindelige eksperter skal bidrage til at professionalisere Vatikanets økonomi. Paven har ofte nævnt, at kirken i al for lang tid har afskåret sig fra at udnytte højtuddannede kvinders kompetencer

Peterspladsen er tom, og Vatikanet mærker faldet i turismen med slunkne kasser. I forvejen har Vatikanet underskud, men nu skal en gruppe kvindelige eksperter bidrage til at professionalisere Vatikanet. Det skriver Politiken. 

Vatikanets indtægter ventes på grund af corona-epidemien at falde med op til 45 procent i år, hvilket vil øge det økonomiske pres på pavestaten. I denne svære situation tager pave Frans et usædvanligt skridt:

Paven valgte i sidste uge at udnævne seks kvinder til medlemmer af Vatikanets råd for økonomi, som siden 2014 har koordineret Vatikanets økonomiske aktiviteter. Rådet består af otte kardinaler og syv lægfolk, og det bemærkelsesværdige ved fornyelsen af medlemskredsen er, at seks af de syv lægfolk er kvinder. Ifølge den italienske avis 'La Stampa', er kvinderne blandt andet universitetsprofessorer og førende ledere i finansverdenen.

Paven har ofte nævnt, at kirken i al for lang tid har afskåret sig fra at udnytte højtuddannede kvinders kompetence, og udnævnelsen af de seks kvinder til Vatikanets råd for økonomi er et forsøg på at hæve niveauet på et område, hvor kirken virkelig er i krise.

Domenico Agasso, der er kommentator i det italienske dagblad 'La Stampa' omtaler denne proces som pavens "lyserøde revolution". På få år er antallet af kvindelige ansatte i Vatikanet steget fra 17,6 til mere end 24 procent, og paven har besat flere nøgleposter med kvinder.

Kvindernes vej til magten er dog stadig lang, idet paven fortsat siger nej til enhver tale om kvindelige præster.  

Kilder: Politiken og La Stampa

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar