onsdag den 15. marts 2023

Når en kvindelig ingeniør gør rent og arrangerer fimafest, er det en dårlig forretning for virksomheden

ALT DET SOM INGEN SER, DET HAR INGEN ONDT AF lyder starten på en populær, dansk popsang. Men virkeligheden er, at når vi ikke er opmærksomme på vores egne og hinandens fordomme om køn, så viderefører vi kønsstereotyperne og fortsætter med at spille alt for trivielle kønsroller. Disse kønsroller er som spændetrøjer både for kvinder, mænd, drenge, piger og LGBT+-personer.
 
Kønsrollerne former ubevidst vores liv, fordi vi tror, at vi skal være på en bestemt måde for at være 'rigtige', 'gode nok', 'tjekkede' og 'seje'.
 
Problemet er bare, at når vi skal tilpasse os nogle småkageforme, går det ud over vores kreativitet, livskraft og muligheder for at leve det liv, vi dybest set ønsker os. Derfor taler sangen ikke sandt med ordene 'alt det, som ingen ser, det har ingen ondt af'. Kønsstereotyper skader os alle. De er en loose-loose-situation.
 
Managementvirksomheden Boston Consulting Group har skrevet en rapport om vores skjulte fordomme, som rigtig mange af os danskere ikke er opmærksomme på.
 
Når vi ser på kvinderne, rammer fordommene hårdt: Kvinder lærer fra barnsben at drage omsorg for alt og alle. Det er en dejlig egenskab, men ikke når kvinder eksempelvis arbejder en time mere gratis i hjemmet end mænd En time dagligt bliver nemlig til 365 gratis timer årligt = 9,8 ugers gratis fuldtidsarbejde årligt (365 timer / 37 timer = 9,86 uger årligt).
 
Dertil skal vi så lægge alle de omsorgsfulde serviceydelser, vi bidrager med på jobbet, som ikke gavner hverken kvindens karriere eller virksomhedens bundlinje. 
 
Ifølge forfatterne til bogen 'Nej-klubben' beskriver et studie fra et amerikansk konsulentfirma, at kvinder udfører 200 timers såkaldt 'ikke-karrierefremmende-opgaver' (IFO’er) mere end mænd årligt. 
 
Det er fem ugers traditionelt 'husmoder'-kontorarbejde!
 
Der er ifølge The No Club grundlæggende to årsager til, at kvinder laver langt flere IFO’er end mænd: En undersøgelse har således vist, at kvinderne bliver spurgt oftere – 44 pct. mere - og de er samtidig 50 pct. mere tilbøjelige end mænd til at sige ja til IFO’en, blandt andet fordi kvinderne ikke vil virke asociale. Der er nemlig en ubevidst, fordomsfuld og skjult kollektiv forventning om, at kvinder kan og vil udføre disse opgaver.
 
Mens stadig mere højtuddannede kvinder har travlt med vasketøj og med at arrangere firmafesten og servicere kollegerne, har mændene travlt med karriere- og lønfremmende arbejde. Det viser sig i lønstatistikkerne, og når vi tæller, hvor mange mænd og kvinder, der er i topledelserne. 
 
Så det vil være godt for alle - kvinder, mænd og erhvervslivets bundlinjer - hvis vi bliver bedre til at nyde godt af kvinders store talentmasse.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar