mandag den 13. maj 2013

Kvinderne skal kickstarte dansk økonomi

Både mænd og kvinder holder på pengene af frygt for arbejdsløshed, men det er specielt kvindernes bekymringer for familiens økonomi, der tvinger den indenlandske efterspørgsel i knæ

"Privatforbruget er gået i stå, og de små- og mellemstore virksomheder, der sælger til hjemmemarkedet, er holdt op med at investere." Det skriver Kristian Weise, direktør for Cevea, i Politiken. Han vurderer, at vores økonomi er ramt af en tillidskrise - ikke fra de store, vilde finansmarkeder, men fra almindelige danskere, hvis tillid til fremtiden og arbejdsmarkedet er i bund.

Tillidskrisen har ifølge Wiese tvunget den indenlandske efterspørgsel er i knæ, og i dag ligger efterspørgslen på 6-7 procent under niveauet fra før krisen. Weise konkluderer, at det er mistillid til økonomien, der gør, at arbejdsløsheden er steget, og at hundredetusinde danskere ikke kan få et job.

Kvinden er familiens indkøbschef
En analyse, som Arbejdernes Landsbank har foretaget for Politiken i 2011, bakker op om Weises argumentation, idet tallene viser, at både mænd og kvinder holder på pengene, når de frygter fyresedlen. Imidlertid viser analysen også, at effekten for samfundet er større, når kvinderne holder på kronerne, end når mændene gør det. Den simple årsag er, at kvinder står for 75-80 procent af beslutningerne om de varer, danskerne tilsammen køber.

Derfor er det i høj grad kvinderne, der i rollen som familiens indkøbschef, skal genfinde tilliden til landets økonomiske fremtid og kickstarte danske økonomi. Her står regeringen imidlertid over for en udfordring, idet en undersøgelse fra Nordea fra 2011 dokumenterer, at kvinder bekymrer sig mere end mænd om alle de forskellige ting, der på den ene eller anden måde kan spænde ben for familiens økonomi:

Af 18 forskellige muligheder for hændelser, der kan påvirke familien økonomi negativt, er der kun to, hvor mænd er mere bekymret end kvinder. Det er, når det gælder afkastet på aktier m.v, og når det gælder skat. De 16 andre - som f.eks. grønne afgifter, benzinpriser, pension, fødevarepriser og risikoen for ikke at have råd til at tage på ferie - holder flest kvinder vågne om natten. At kvinder frygter dårlig økonomi bakkes op af en undersøgelse Allianz Life Insurance Company of North America, der viser, at hver anden amerikanske kvinde frygter at ende som posedame. Det gælder også højtlønnede og formuende kvinder.

Der er derfor brug for en helt ny konstruktiv økonomisk retorik i Danmark og der er brug for at tage nye virkemidler i brug, der styrker kvindernes tiltro til Danmarks nationaløkonomi.

KILDER:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar