lørdag den 24. august 2013

"Hvorfor bliver så mange uduelige mænd ledere?", spørger britisk professor

Mænd har tendens til at udstråle større selvtillid end kvinder, og derfor lader vi os fejlagtigt forføre til at tro, at mænd også er bedre ledere. Det fastslår Dr. Tomas Chamorro-Precuzic, der er professor på Business Psychology på University College London

Der er tre populære forklaringer på, hvorfor der er så få kvinder i ledelse, nemlig:
  1. Kvinderne er ikke kvalificerede,
  2. Kvinder interesserer sig ikke for ledelse, og
  3. Kvinderne er både kvalificerede og interesserede i lederjobbet, men de er ikke i stand til at bryde gennem glasloftet, idet en usynlig barriere, der består af kønsstereotyper, bremser kvinder på vej mod toppen.
Konservative og chauvinister har tendens til at bakke op om de to første forklaringer, mens liberale og feminister foretrækker den tredje forklaring. De af os, der befinder os sådan lidt i midten, hælder til forklaring nummer to. Men hvad nu hvis alle rammer ved siden af?
Det spørgsmål stiller Dr. Tomas Chamorro-Premuzic, som er professor på Business Psychology på University College London i et blogindlæg på Harvard Business Review.

Forskel på selvtillid og kompetence
Professoren vurderer, at hovedårsagen til, at der er så få kvinder i topledelsen, er vores manglende evne til at skelne mellem selvtillid og kompetence, fordi vi mennesker generelt opfatter selvtillid som et tegn på kompetence: Fordi mange mænd har tendens til at udstråle større selvtillid, lader vi os forføre til at tro, at mænd er bedre ledere end kvinder. Dermed har mænd en konkurrecefordel over kvinder i kampen om topposterne. Eller som den britiske professor udtrykker det:

”Den eneste fordel mænd har i forhold til kvinder, når det kommer til lederskab er, at storhedsvanvid - som ofte er maskeret som karisma og charme - typisk forveksles med lederpotentiale, samtidig med at disse karaktertræk findes langt hyppigere hos mænd end hos kvinder. ”

Teorien om, at storhedsvanvid letter mænds vej mod topposter bekræftes ifølge Tomas Chamorro-Premuzic af undersøgelser, der viser, at grupper uden ledere har en naturlig tendens til at vælge selvcentrerede, overdrevent selvsikre og narcissistiske mennesker til ledere - karaktertræk, der ikke forekommer lige hyppigt hos mænd og kvinder.

Mænd tror, at de er smartere end kvinder
“Sandheden er, at mænd i stort set hele verden har en tendens til at tro, at de er meget smartere end kvinder. Imidlertid er arrogance og en overdreven tro på egne kompetencer omvendt proportional med evnen til at opbygge stærke teams og inspirere medarbejdere til at tilsidesætte deres egne personlige agendaer for at arbejde for den fælles sag.”

Ifølge professoren er de bedste ledere typisk ydmyge i forhold til lederopgaven, og uanset om ydmygheden skyldes biologi eller socialisering, er dette træk langt mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd. Samtidig er Tomas Chamorro-Premuzic ikke overrasket over, at det mytologiske billede af en ”leder” svarer til inkarnationen af en person med en alvorlig personlighedsforstyrrelser som eksempelvis narcissisme eller psykopati. At mennesker med sådanne træk når toppen er ifølge professoren grunden til, at så mange ledere rent faktisk mislykkes i jobbet:

”Faktisk mislykkes de fleste ledere både inden for politik og i forretningsverdenen. Sådan har det altid været: Hovedparten af nationer, virksomheder, samfund og organisationer er dårligt ledede. Godt lederskab har altid være undtagelsen, der bekræfter reglen - ikke normen", fastslår professoren.

Undersøgelser dokumenterer ifølge Tomas Chamorro-Premuzic , at kvindelige ledere i højere grad end mandlige tager effektive ledelsesstrategier i brug. Således fremkalder kvindelige ledere respekt og stolthed blandt medarbejdere, kommunikerer deres vision effektivt , styrker medarbejderne og har samtidig en mere fleksibel og kreativ tilgang til problemløsning.

Læs blogindlægget i sin fulde længde på Harvard Business Review

Ingen kommentarer:

Send en kommentar