søndag den 25. august 2013

Stærke kvinder har væltet 'Kongen af Mjølnerparken'

Mænd har traditionelt styret den almene bebyggelse Mjølnerparken på ydre Nørrebro, men i år er det lykkedes kvinderne at vælte ”Kongen af Mjølnerparken” og indtage bestyrelseslokalet

En årelang mandlig dominans i den almene bebyggelse Mjølnerparken er blevet brudt, efter at kvinderne har fået nogen til at passe deres børn og en bus til at transportere dem til bestyrelsesmødet på Skaffervej. Her valgte generalforsamlingen tidligere i år en ny bestyrelse, hvor der for første gang er kvinder repræsenteret - og kvinderne fik endda flertal med fire ud af syv pladser. Det skriver Dagbladet Information.

Samtidig lykkedes det Mjølnerparkens kvinder af få ”Kongen af Mjølnerparken”, Muhammes Aslam til at trække sig. Han havde siddet på tronen i 10 år som beboerformand, hvor han og de øvrige bestyrelsesmedlemmer blandt andet blev kritiseret for misbrug af kommunale midler og for at snyde med stemmer og sikre penge til sig selv. Blandt andet har en række afslørende artikler i Weekendavisen været medvirkende til, at Aslam til sidst trak sig - presset af kritik fra myndigheder og samarbejdspartnere. De kritiske beboere i Weekendavisens artikler optræder alle anonymt, men fælles for dem er, at de er kvinder.

Kvinderne tager styringen
Kvinderne er i flertal blandt de godt 2.000 beboere i Lejerbos bebyggelse, men det har ifølge Information aldrig afspejlet sig hverken i de beboerdemokratiske organer eller i bebyggelsens ansigt udadtil. Det har ændret sig nu: Kvinderne er begyndt selv at tage plads.

"Kvinderne i Mjølnerparken er trådt i karakter", lyder det fra den nye formand for Mjølnerparkens beboerbestyrelse, Søren Dalsgaard til Information.

I årevis har tendensen været, at de unge indvandrerkvinder bliver bedre og bedre uddannet. Det oplever de også i Mjølnerparken. Lejerbos boligsociale kontor og de politifolk, der arbejder i området, har skaffet fritidsjob til 30 unge. 20 af dem er piger. Hvert år er der flere og flere at fejre ved Mjølnerparkens dimissionsfest. Flertallet af dem, man fejrer, er piger.

»De uddanner sig, og de stifter bekendtskab med arbejdsmarkedet. Tjener nogle penge, som de selv får lov at bruge. Det smitter af og vil påvirke og forstærke tendensen til det her med, at kvinderne begynder at sidde i nogle positioner, hvor man har magt og kan bestemme noget. Og det konflikter med den mere konservative udlægning af islam, hvor kvinder skal blive i hjemmet,« siger Eskild Dahl Pedersen, sekretariatsleder i Lejerbos boligsociale kontor i Mjølnerparken.

Kongen frygtede kvinderne
Amani Abdallah er initiativtager til projektet Perlemor, der på frivillig basis giver juridisk bistand og forsøger at skabe aktiviteter for bebyggelsens kvinder og deres børn. Hun husker, hvordan hun opdagede, at de fleste sociale ting, der foregik i Mjølnerparken, kun var for mænd. Kritikken af Muhammed Aslam gik blandt andet på, at han var imod, at man lavede særlige tiltag for kvinder. På et tidspunkt havde han via sin computer adgang til Mjølnerparkens 230 overvågningskameraer og kunne via dem føre kontrol med, hvem kvinderne var sammen med, og hvordan de gik klædt.

"Kommunen har været bevidste om at sætte nogle feminister til at arbejde med kvinderne. Det betød også, at Muhammed Aslam bekæmpede kvindecafeen Norá med næb og klør. Han havde udset sig dem som hovedfjenden, for hvis der kom et tiltag, hvor danske feminister sad og arbejde med kvinderne, så kunne man da slet ikke styre noget mere", fortæller Eskild Dahl Pedersen til Information.

Kilde: Information.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar