tirsdag den 3. september 2013

Asger Aamund: Kvinder er bange for topledelse

”Kvinder er bange for det, som mænd er gode til, nemlig at miste fodfæstet for en stund”, vurderer erhvervsmanden Asger Aamund, som mener, at det er grunden til, at kvinder ikke går efter topposter

”Kvinder vil gerne være fagligt bedre end dem, de leder, og det er derfor, at kvinder er glade som afdelingsledere. Her gør de fantastisk nytte, man kan regne med dem, og i den rolle er kvinderne trygge.”

Det udtaler erhvervsmanden Asger Aamund i bogen ’Pæne piger kommer i himlen - kloge kvinder vælger selv’.

”Det er derfor, vi ser, at mange kvinder for eksempel er laboratorieledere og har en 15-20 laboranter under sig. De bliver mellemledere, når de har overbevist sig selv om, at de er enormt dygtige laboranter og klar til at instruere andre i laboratoriearbejdet. De ser sig mere som instruktører end som ledere. Ledelse er jo at skabe resultater gennem andre mennesker, ikke at fortælle mennesker, hvad de skal gøre.”

Ifølge Asger Aamund begynder kvinder at vakle, efterhånden som de kommer op i hierakiet, fordi så længe, du kun er afdelingsleder og har tre under dig, så betyder din faglige kompectence måske tre-fjerdedele, og din lederkompetence med at lede tre mennesker... det finder du nok ud af.

”Men efterhånden som du arbejder dig op og bliver funktionschef og underdirektør og direktør og administrerende direktør, så træder kravene til dine faglige kompetencer i baggrunden, og kravet til din mennskeledelse træder i forgrunden. Og her står kvinderne så sjovt nok af, selv om man siger, at kvinder ofte er større menneskekendere end mænd.”

Kvinders fordomme om topledelse
Ifølge Asger Aamund vil kvinder gerne have menneskekontakt, og de tror, at den mister de, hvis de kravler helt op.

”Hvis du er afdelingsleder for tyve, har du en eller anden daglig kontakt med de mennesker, men din menneskekontakt bliver bestemt ikke mindre, når du kravler op ad stigen. Kravet til en topchef er, at du skal lede andre, her er der ikke mere nogen, der ser på, hvilken baggrund du har. Du leder hele butikken. Din opgave er at sikre, at dine medarbejdere får succes, for så får du det selv.”

En anden årsag til, at kvinderne ikke har været med i toppen af karrierestillingerne er ifølge Asger Aamund flinkeskolen. Ifølge erhvervsmanden har der været en stærk tendens til, at når en ambitiøs kvinde er kommet ud fra handelshøjskolen og gerne vil gøre karirere, så bliver hun gift og gravid og får et barn, og så bliver der vækket en ny selvforståelse i hende.

”Hun lader bare de andre køre forbi sig, og det kan man bare ikke. Man kan godt komme tilbage og være specialist, økonomisk rådgiver eller advokat, men man kan ikke komme igen efter 10 års pause og så tage helt op i toppen. Det er meget svært. Så man får et handicap, hvis man vælger at stille karrieren mere eller mindre på standby.

Kvinder skal lade være med at gå på deltid og sætte deres karriereliv i stå. De skal insistere på at kunne folde sig ud. ”

LÆS OGSÅ: 

Maskuline jobannoncer skræmmer kvinder

Køb bogen ’Pæne piger kommer i himlen - kloge kvinder vælger selv” her, og læs interviews med spændende personligheder om kvindeliv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar