/* Skift hover-farven i menuen */ .menu li a:hover, #PageList1 li a:hover, .navbar a:hover { color: #FE9414 !important; /* Erstat med din ønskede farve */ } .PageList .selected a { background-color: transparent !important; color: #FE9414 !important; /* Orange */ font-weight: bold; } WOMENOMICS - FÅ SUCCES HOS KVINDERNE: Norden har hårdt brug for kvinderne i fremtiden

tirsdag den 8. april 2014

Norden har hårdt brug for kvinderne i fremtiden

I fremtiden kommer vi til at mangle arbejdskraft, og derfor bliver der brug for, at flere kvinder går på fuldtid for at sikre fremtidens velfærd 

De demografiske prognoser peger alle i én retning: Vi bliver mange ældre i fremtiden, men arbejdsstyrken vil blive formindsket, fordi der er få unge, og fordi en del af den nuværende arbejdsstyrke går på pension.

Det scenario bekymrer mange. For eksempel Danske Regioner, som har ansvar for at drive sygehusene i Danmark.

Fælles for de velfærdsområder, der kommer til at mangle arbejdskraft, er at de er kvindedominerede sektorer. Og at de har mange ansatte på deltid. I Danmark viste tal fra det danske Fælleskommunale Løndatakontor i 2010, at hver tredje offentligt ansatte kvinde er deltidsansat. Det fik dengang Danske Regioner til at sige, at man med ét slag kunne løse fremtidens mangel på sygeplejersker i Danmark, hvis kvinderne gik op i tid.

Skal fremtidens velfærd sikres gennem flere fuldtidsarbejdende kvinder, er der nok at tage fat i. De nordiske lande ligger med undtagelse af Finland i den europæiske top, når det gælder kvinders deltidsarbejde, viser den seneste europæiske arbejdskraftundersøgelse, EU’s Labour Force Survey, der udgives hvert år.

”At deltidsarbejde især er udbredt i kvindedominerede sektorer hænger formodentlig sammen med, at kvinders arbejde har været anset som et supplement til mænds arbejde snarere end at kvinder faktisk skal honoreres for det arbejde, de udfører, og skal kunne forsørge sig selv gennem deres løn. Den struktur lever fortsat. På hele arbejdsmarkedet tjener kvinder stadig mindre end mænd, også selvom de ofte er bedre uddannede", mener Annakarin Wall fra Svenska kommunalarbetareförbundet (SE).

Kilde: nikk.no