mandag den 29. februar 2016

Kvinder skal redde verdens fattigste

Ved de storpolitiske forhandlingsborde rundt om i verden sidder fortrinsvis mænd, men når det kommer til praktisk at gøre verden til et bedre sted at leve, så må kvinderne til


Bliv indsamler 13. marts 2016 >>

Kvinder er vigtige, når det gælder om at skabe forbedrede leveforhold for de fattigste af de fattige. Både Verdensbanken og FNs fødevareprogram fortæller, at når kvinder får bedre økonomiske og politiske forhold, så skaber det bedre forhold i deres familier og deres lokalsamfund. Som mødre, bønder, lærere og entreprenører er de nøglen til en fremtid uden fejlernæring.

Ifølge FN's fødevareprogram er udbyttet for kvindelige landbrugere i dag 20-30 % lavere end for landmænd. Dette skyldes, at kvinder har mindre adgang til plantefrø, gødning og landbrugsudstyr. At give kvinder flere ressourcer i landbruget kunne nedbringe antallet af sultende mennesker i verden med 100 - 150 millioner. Undersøgelser bekræfter, at børn og familiers sundhed og ernæring øges ved at lægge indkomsten direkte i kvindernes hænder. En undersøgelse viste, at børns fejlernæring over tid blev reduceret med 43 % på grund af kvinders uddannelse, mens fødevaretilgængeligheden steg med 26 %.


Styrke til kvinder
Hans Jørgen Hansen fra Engesvang er medlem af Folkekirkens Nødhjælps øverste organ, Rådet. Han har været med til at etablere kvindegrupper blandt andet i Uganda med det formål at styrke kvinders selvtillid. I et interview til Midtjyllands Avis fortæller han om en kvinde ved navn Schola Akurat i landsbyen Ngariam i det centrale Uganda. Hun har været med i en kvindegruppe organiseret af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdsorganisation der på stedet:

”Det gik op for Schola, at hun har lige så meget ret til at få udviklingslån som mænd. Hun fik et lån, så hun kunne købe 321 appelsintræer. Da jeg besøgte hende to år efter, træerne var plantet, var hun begyndt at få indtægter. Men hun ville vente lidt med at betale lånet ud. Hun havde nemlig planer om at udvide produktionen til 1000 træer og dermed få så stor omsætning, at hun kan begynde at sælge appelsiner til storbyerne. Måske til eksport.”

Kvindegruppen i Ngariam er kun et af tusinder af små projekter, som Folkekirkens Nødhjælp støtter i Verdens fattigste lande. Når der 13. marts er indsamling, går pengene ikke til enkelte konkrete projekter. De går ind på en konto med »ikke-øremærkede midler«.

Kilder:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar