”Det er ikke godt nok kun at bruge halvdelen af befolkningen, halvdelen af idéerne eller halvdelen af energien.” Sådan lyder det fra kommisionsformand Ursula von der Leyen i forbindelse med lancering af en ambitiøs ligestillingsstrategi for EU
EU kan bryste sig af at være førende på verdensplan inden for ligestilling mellem kønnene, og Unionen som helhed har gjort betydelige fremskridt i de seneste årtier. Alligevel er der stadig sten på vejen mod ligestilling mellem mænd og kvinder i EU-landene. Det skal en ny, ambitiøs strategi gøre op med.
I forbindelse med lanceringen af strategien, kalder kommissionsformand Ursula von der Leyen ligestilling mellem kønnene ”et grundlæggende princip i EU”, og samtidig lægger hun vægt på, at netop ligestilling mellem mænd og kvinder skal bane vejen for økonomisk vækst i EU-landene:
"Ligestilling mellem kønnene er et grundlæggende princip i Den Europæiske Union, men er endnu ikke en realitet. I erhvervslivet, i politik og i samfundet som helhed kan vi kun nå vores fulde potentiale, hvis vi bruger hele vores talent og mangfoldighed. Det er ikke godt nok kun at bruge halvdelen af befolkningen, halvdelen af idéerne eller halvdelen af energien. Med strategien for ligestilling mellem kønnene presser vi på for at opnå flere og hurtigere fremskridt for at fremme ligestilling mellem mænd og kvinder."
Ingen EU-lande har hidtil opnået fuld ligestilling mellem kvinder og
mænd. Fremskridtene går langsomt, og der er fortsat kønsforskelle på
områderne beskæftigelse, løn, pasning og pleje samt pension.
Opgør med kønsstereotyper
En af de sten, som EU ønsker at rydde af vejen, er kønsstereotyper, som stadig hersker i EU-landene. Kønsstereotyperne er sejlivede myter og forestillinger om, hvordan piger, drenge, mænd og kvinder er. Disse stereotyper er med til at begrænse ikke bare kvinder, men også mænds udfoldelsesmuligheder og potentiale.
Når vi på nethinden har et billede af, hvad en ’rigtig mand’ og en ’rigtig kvinde’ er, så har vi sat nogle stive rammer, som gør det sværere for kvinder at udfolde deres talenter i mandefag og på chefgangen. Samtidig spænder kønsstereotyperne også ben for mænd, der gerne vil på barsel eller måske arbejde i et traditionelt kvindefag som pædagog eller sygeplejerske.
Selv om der bliver stadig flere kvindelige akademikere, tjener kvinder i
EU i gennemsnit 16% mindre end mænd, og kun 8% af virksomhedslederne i
EU's største virksomheder er kvinder. Der er derfor brug for at styrke
kvinderne, så EU kan få gavn af højtuddannede kvinders potentiale både i
ledelser og bestyrelser og som talentfulde nøglemedarbejdere.
Vold mod kvinder
Ud over kønsstereotyper er den kønsbaserede vold ifølge strategioplægget stadig udbredt i EU. Den vold er karakteriseret ved gamle normer og kønsrollemønstre, hvor nogle mænd føler, at de er i deres gode ret til at tyrannisere og bestemme over deres partner.
Partnervolden handler derfor typisk om magt, og manden kan i værste fald ende med at slå kvinden ihjel, hvis hun beslutter sig for at forlade ham. Tal viser, at hver tredje kvinde i EU har været udsat for fysisk og/eller seksuel vold.
Nyoprettet taskforce
Under ledelse af kommissær for ligestilling, Helena Dalli, og med støtte fra en nyligt oprettede taskforce om ligestilling vil Kommissionen integrere kønsaspektet i alle EU's politikker og vigtige initiativer, også kendt som "kønsmainstreaming".
De centrale udfordringer, som EU i dag står over for, herunder klimaændringerne og den digitale omstilling, har en kønsdimension.
Målene for ligestillingsstrategien vil også blive afspejlet i EU's indsatser rundt om i verden ved at fremme kvinders indflydelse og bekæmpe kønsbaseret vold.
Læs mere om de konkrete tiltag her >>
Ingen kommentarer:
Send en kommentar