mandag den 18. maj 2020

Barsels-ligestilling i sneglefart – især blandt kortuddannede og i provinsen

Nye tal viser, at det fortsat går meget langsomt med ligestilling mellem kønnene i Danmark i forhold til barselsfordeling. Danske fædre stod i 2018 for 10,4 procent af barslen

Kvinder uddanner sig som aldrig før og har overhalet mænd på universiteterne. Derfor er det en dårlig forrretning for Danmark, at så mange kvinder sætter deres karriere på stand by for at tage den lange barsel.

En ny undersøgelse af Cevea viser, at det går meget langsomt med at få flere mænd hjem på barsel. Fremvæksten af »farblogs« og »farpodcasts« kan ellers ifølge Berlingske give anledning til at tro, at barsel til mænd er et voksende fænomen. Men fra 2010 til 2018 er fædres andel af barslen kun steget med ca. 1,5 procentpoint, mens den fra 2003 til 2010 steg tre procentpoint.Udviklingen er derfor ikke accelereret, den er nærmere bremset op.

Blandt fædre med de længste uddannelser er fædrenes barselsandel steget mest. Endelig tager fædre i København og det østligste Danmark mere barsel end i provinsen – også når man tager højde for forskelle i uddannelsesniveau.

Herhjemme har både DIs administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, og Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, givet udtryk for, at øremærket barsel til mændene er en god idé.

I februar viste industriens parter en vej frem, da Dansk Industri (DI) og CO-industri indgik ny overenskomst for 230.000 arbejdere. I den nye overenskomst har mænd nu otte ugers øremærket barsel med løn mod tidligere fem uger.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar