mandag den 13. juli 2020

Stereotyper: Vi tror, at mænd er mere intelligente end kvinder - og det rammer kvinders karriere

Vi ynder at sige, at det er den bedst kvalificerede ansøger, der skal have jobbet - uanset køn - men virkeligheden er, at mænd har en konkurrencefordel på grund af deres køn. Derfor ansætter danske virksomheder og organisationer ikke nødvendigvis den bedst kvalificerede kandidat


Kvinder og mænd må formodes at være lige kloge, men da 80 procent af professorerne er mænd og kun 20 procent er kvinder, får vi ikke de bedste. Faktisk kunne hver 4. professor være klogere.

Sådan lød konklusionen fra professor Nina Schmidt i 2014 ifølge Politiken.

Kvinder klarer sig bedre hele uddannelsesforløbet igennem, men forsvinder i toppen både i universitetsverdenen og i dansk erhvervsliv. Det betyder, at vi med nogle mandlige professorer og topledere ryger ned rent intelligensmæssigt, da mindre kvalificerede mænd render med jobbet..

Ifølge Sara Louise Muhr, Phd., professor på CBS og forfatter til bogen ”Ledelse af køn” har det at gøre med de fordomme, vi hver især bærer rundt på omkring kvinder og mænd:

”Det sker ikke nødvendigvis i en ond hensigt, men disse ubevidste fordomme eller bias koster dyrt for mange virksomheder i manglende optimering af konkurrenceevnen. Vi kan arbejde på at reducere disse fordomme ved at arbejde med en lovgivning, der samtidig følges af retningslinjer for implementeringen og kommunikation om, hvorledes det bedst muligt kan gennemføres,” konstaterer professor Muhr i et interview med Executive Magazine.

"Objektivitet i forhold til køn og diversitet findes ikke i virkelighedens verden. Vi er alt for præget af vores erfaringer, der ligger til grund for vores bevidste og ubevidste fordomme. Derfor forbliver det objektive subjektivt."

Ny undersøgelse bekræfter tendensen
En ny britisk undersøgelse bekræfter tendensen, idet mænd er mere tilbøjelige til at blive betragtet som 'intelligente' sammenlignet med kvinder. Dette forhindrer ifølge en artikel i Insider ligestilling på jobbet.

Undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i 'Journal of Experimental Social Psychology', involverede fem eksperimenter, hvor over 3.000 mennesker fra 78 lande, inklusive amerikanske børn mellem ni og 10 år, blev spurgt om, hvilket køn de mest forbandt med intelligens på et højt niveau eller intellektuel evne.
Få deltagere associerede mænd direkte med intelligens, men undersøgelserne afslørede, at mellem 70 og 75 procent af deltagerne havde et såkaldt "implicit bias", som er ubevidste fordomme om køn. Ifølge disse fordomme blev mænd anset for mere intelligente end kvinder, hvilket går ud over kvinders karrieremuligheder.


Kilder:

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar