Når kvinder får børnebørn, falder deres tilknytning til arbejdsmarkedet – og dermed deres indkomst. Bedstefædrene går stort set fri. Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet og London School of Economics
Skaber ankomsten af en baby kønsulighed på arbejdsmarkedet på tværs af generationer? Det er spørgsmålet i et nyt studie, som analyserer dansk registerdata fra 1980 til 2017.
Svaret lader til at være ’ja’. I hvert fald viser det sig, at bedstemødres indkomst falder med 3,8 procent fem år efter fødslen af det første barnebarn – og med hele 10 procent efter ti år.
Lønnedgangen skyldes primært et fald i arbejdstimer. I stedet bruger bedstemødrene særligt morgentimerne og eftermiddagen, når daginstitutionerne er lukkede, til at tage ansvar for børnepasningen, bedstemødre står oftere for at passe børnebørn alene end bedstefædrene.
"Bedstemødres omsorg for deres børnebørn supplerer den formelle børnepasning. På den måde får forældrene den nødvendige fleksibilitet til at balancere arbejde og familieliv," vurderer Mette Gørtz, professor ved Økonomisk Institut og CEBI.
Sammen med Sarah Sander, postdoc ved Nationalt Videnscenter for Tidlig Indsats og Familieforskning ved Københavns Universitet, og Almudena Sevilla, professor ved London School of Economics, står hun bag undersøgelsen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar