I en spørgeundersøgelse blandt 7.547 bilister i Storbritannien fandt Citroën ud af, at 48 procent af kvinderne oplever, at bilforhandleres salgsoplevelse er målrettet mænd, og kun 25 procent føler sig trygge ved at bede om hjælp fra en sælger
Af Anne-Mette Barfod
Københavns Universitet har netop fejret, at det er 150 år siden, kvinder første gang fik adgang til at studere. Dengang frygtede man, at kvindens blod ville stige til hjernen, hvis de brugte hovedet for meget, så livmoderen ville mangle blodforsyning - og de ikke ville kunne føde børn. Det kan vi grine af i dag, men stadig her i 2025 findes der stadig stereotype forestillinger om kvinder – særligt i brancher, der traditionelt har været mandsdominerede.
Selv om kvinder i dag er i overtal på universiteterne, tjener gode penge og derfor udgør et attraktivt og stort kundepotentiale, føler mange kvinder sig ikke mødt med ligeværd og respekt, når de skal købe ny bil.
Det dokumenterer en britisk undersøgelse, som bilmærket Citroën har gennemført blandt over 7.500 bilister i Storbritannien. Tallene viser, at 48 procent af kvinderne oplever, at bilbranchen er indrettet med mænd som målgruppe. 20 procent af kvinder i alderen 17–24 år har følt sig utilpasse ved at bede om hjælp hos en bilforhandler, mens kun 25 procent af kvinderne føler sig trygge ved at bede om hjælp i bilhuse.
Hele 44 procent af kvinderne har oplevet at blive talt ned til af ansatte i bilbranchen, og det kan være en af årsagerne til, at kvinder er fire gange så tilbøjelige til at opsøge en kvindelig medarbejder frem for en mandlig.