onsdag den 1. september 2021

Flere kvinder skal indtage den politiske scene

Myten om at kvinder ikke interesserer sig for politik holder ikke, og vi går glip af talent, når kun hvert tredje kommunalbestyrelsesmedlem og kun 13 procent af landets borgmestre er kvinder. Det tal skal op fastslår en række politikere med beskæftigelsesministeren i spidsen

"Som samfund risikerer vi at gå glip af talent, når vi i befolkningen er lige mange mænd og kvinder, men kun hvert tredje kommunal­bestyrelsesmedlem og – hold nu fast – kun 13 procent af landets borgmestre er kvinder. De tal skal op. For argumentet om, at kvinder ikke interesserer sig for politik, holder ikke."

Det skriver Peter Hummelgaard, Fatma Øktem, Astrid Carøe, Samira Nawa, Pernille Skipper, Franciska Rosenkilde og Lars Aslan Rasmussen, hhv. ligestillingsminster og ligestillingsordførere for Venstre, Sf, Radikal, Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet i et indlæg på Altinget.dk

"Det kan vi se, når tre ud af fem regionsrådsformænd efter sidste regionsrådsvalg var kvinder, to ud af de seneste tre statsministre er kvinder, og seks ud af ti partiledere blandt folketingets partier er kvinder. 

Som politiker går man forrest, man leder og har indflydelse, samtidig er man en frontfigur, der har mulighed for at føre sine visioner og ideer ud i livet. Og får vi flere kvinder op på den politiske scene, kan det inspirere andre kvinder – yngre som ældre – til også at indtage den scene, de ønsker."

Arbejdet med at bane vej for mere diversitet og flere kvinder i politik starter og slutter ifølge politikerne internt i partierne, hvor kandidaterne stiller op og rekrutteringen foregår.

"Og vi skal spørger os selv: Har vi en kultur, hvor der er en grundlæggende respekt for hinanden og andres grænser, hvor alle kan komme til orde, og ligger møderne på tidspunkter, der kan kombineres med familielivet?

Det er i sidste ende kulturen og omgangsmåden i hver enkelt forening og hvert enkelt parti, der afgør om vi – mænd som kvinder – trives og har lyst til at bidrage. Den seneste debat om seksuel chikane har vist, at der også i de politiske partier er behov for sikre en kultur, så det er klart, at seksuel chikane og krænkende adfærd ikke er acceptabel i politik."

Nyt inspirationsmateriale giver ifølge Beskæftigelsesministeriet råd og inspiration til at arbejde med diversitet og flere kvinder i politik. Materialet indeholder fem råd til, hvordan partier kan arbejde aktivt med området. Rådene har fokus på både ledelse, kulturforandring i partierne og brug af rollemodeller, og de følges op af en række konkrete anbefalinger og initiativer, der enten kan iværksættes her og nu eller implementeres over en længere periode. Derudover er der cases og gode eksempler fra erhvervs- og foreningslivet samt citater og fakta.

Kilde: Altinget og Beskæftigelsesministeriet

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar