onsdag den 1. september 2021

IT skal handle om mennesker for at appellere til kvinder

IT-faget har i mange år kæmpet med at tiltrække kvinder, og nye forskningsresultater viser, at der er en nem løsning på problemet: Fokus skal flyttes fra teknik til mennesker

Når talen falder på IT-teknologi begynder mange piger og kvinder at gabe. Langt tekniske specifikationer, nørdede brugsanvisninger og knastørre forklaringer om teknologien bag apps, appellerer ikke i tilstrækkelig grad til kvinder. Det kan vi konkludere, når vi ser på tal for branchen, som traditionelt tiltrækker mænd - både på uddannelsesinstitutionerne og på jobmarkedet.

Ny forskning viser imidlertid, at der ikke skal så meget til for at vende tendensen. I stedet for at tale om teknik, skal IT-branchen tale om mennesker. Kvinder interesserer sig nemlig traditionelt mere for mennesker end for teknik.

Det konkluderer en ny forskningsartikel, som en statistiker, en teknologifilosof og to studerende har lavet sammen med Claus Brabrand, der er leder af Center for Computing Education Research (CCER) på IT-Universitetet i København og leder af forskningsprojektet.

"Vi kommer frem til, at hvis man ændrer temaet af IT-undervisningen fra noget, der handler om ting, til noget, der handler om mennesker, så appellerer det mere til kvinder. Mændene er ligeglade, om temaet er mennesker eller ting," siger Claus Brabrand til Videnskab.dk. Han præsenterede forskningsartiklen på konferencen ICER 2021.

Resultaterne viser, at:

  • Kvinder i langt højere grad end mænd foretrækker opgaver med fokus på mennesker (2,7 gange højere odds).
  • Studerende uden programmeringserfaring - både kvinder og mænd - foretrækker opgaver med fokus på mennesker (1,4 gange højere odds).
  • Hvis man ser på kvinder uden programmeringserfaring, så er den samlede effekt 3,8 gange højere odds for at vælge opgaver med fokus på mennesker sammenlignet med mænd med programmeringserfaring.

 Kilde: Videnskab.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar